När valpen kommer hem

När valpen kommer hem

När du får hem din valp, känns det säkert lika spännande vare sig det är din första hund eller inte. Har du tur kan ni få vara tillsammans i minst tio år - ett stycke liv att vara lycklig över att ha fått upplevt tillsammans. Men kom ihåg - att hur valpen ska bli som vuxen beror på vad du och din familj gör den till - att det är i den lilla gulliga, spralliga valpen som den vuxne hunden formas och skapas.

När valpen gör sin entré i ditt hem har den kanske den mest formbara perioden i hela sitt liv. Det är nu ni ska lära er att språka och kommunicera med varandra och det är nu du ska bygga upp hans trygghet och förtroende för dig. Det innefattar inte bara snällhet utan lika mycket fasthet och konsekvens. Det är bra om hela familjen är samlad så att valpen från början får en uppfattning om vilka som hör till familjen. Det stärker flockkänslan. För att valpen snabbt ska känna sig trygg i sitt nya hem ska familjen uppföra sig så naturligt som möjligt, inte vara för påträngande och lurpassa på valpen.

Prata mycket med din valp, så han lär sig känna din röst. Kramas ofta. Ta upp valpen i famnen ofta, både ute och inne. Banna den inte så fort den vill undersöka saker och ting. Det gör valpen bara osäker på sig själv och hur den ska bete sig. Det är bättre att tidvis begränsa valpens utrymme med hjälp av en hage, grind eller stängd dörr.

Det är också väldigt viktigt att hunden, redan på valpstadiet, får fullt klart för sig sin plats i familjeflocken – längst ner på rangskalan. Låt den aldrig ta överhand i tron att det bara är valpolater som ska växa bort av sig självt med tiden.

Valpen får aldrig lämnas ensam med barnen, en vuxen ska alltid vara med. Han är en familjemedlem och ska behandlas som en sådan, med all respekt för sin person. Han får aldrig bli en leksak till barnen.

Sovplatsen

Den första perioden när valpen anlänt bör du ha valpens sovplats intill din egen säng. Om valpen blir orolig och behöver tröstas eller rastas, så kan du snabbt hjälpa den. Dessutom blir en valp mycket tryggare om valpen den första tiden får sova i samma rum som husse eller matte med mycket mänsklig kontakt. Du får då en lugn och harmonisk hund.

En filt räcker gott i början på den plats som valpen väljer, att ligga på. Valpens sovplats får absolut inte vara i det rum som barnen vistas i, därför att valpens sömnbehov blir då inte tillfredställt. Se också till att barnen inte väcker eller stör valpen när den sover.

Korgen som man kanske redan har köpt får man vänta med att ta fram. Därför att innan tandömsningstiden är förbi och innan den lärt sig vad som är tuggtillåtet, kan den nya fina korgen bli nog så illa behandlad. Det är ju dessutom en smula komplicerat att lära valpen att korgen är hans trygga och lugna bo där allt är vänligt och gott, och samtidigt med olika kraftiga tillrop göra klart för valpen att den inte får bita i den.

Korgen kan valpen ha senare som unghund eller vuxen hund och den bör då placeras på en lugn och dragfri plats. Placera inte korgen intill värmeelement.

Träning av rumsrenhet

Det första ”stora” problemet som en ovan hundägare ser framför sig är ofta hur man ska få valpen rumsren. Ofta löser sig i allmänhet rumsrenhetsfrågan förvånande snabbt och smidigt. Valpen ska rastas efter varje sovperiod, efter varje måltid och efter varje lekstund. Detta innebär att ca en gång i timmen ska valpen ut, för att lära sig att bli rumsren.

Beröm valpen överdrivet mycket så fort den gör ifrån sig utomhus, men straffa aldrig en ung valp som misslyckas inomhus, den förstår inte varför. Om ni vill lägga fram tidningar måste de alltid ligga vid ytterdörren. Valpen lär sig då att ”säga till” på rätt plats. Iakttag alltid din valp så lär du dig snart att se när den behöver ut. Bind aldrig valpen vid sin sovplats eller stäng in den i ett rum för att bli rumsren. På natten kan man ha valpen intill sig i sovrummet den första tiden, då kan man snabbt hjälpa den om den blir orolig. Tänk på att inte stressa och påskynda rumsrenheten, det är med valpar som med småbarn, en del är tidiga och en del är sena.

Ta för god vana att alltid ha plastpåse med dig när du rastar hunden. Det är varje hundägares skyldighet att hålla rent efter sin hund.

Maten

Mat och sömn är bland det viktigaste för en växande valp. Sömn kan en frisk valp aldrig få för mycket av medan för mycket mat inte är bra. För lite mat är inte heller bra för valpen. Den växer mycket fort och det är viktigt att valpens behov av näringsämnen tillgodoses för att den ska kunna växa normalt. Det är också viktigt med motion men mat och motion ska den ha i lagom portioner.

En valp ska vara stadig utan att vara fet eller mager. Man bör tänka på att lek med andra hundar och utevistelse alltid sker i korta pass. En valp som rör sig för mycket blir ofta både mager och dålig i magen. Den orkar helt enkelt inte äta tillräckligt för att hålla ett lagom hull.

Om maten är väl uppblött behöver valpen inte dricka så mycket. Friskt vatten kan alltid stå framme, men om valpen slaskar i sig mycket vatten av rent okynne är det bättre att bjuda den vatten då och då medan den växer, annars kanske valpen får svårt att tillgodogöra sig maten.

Du får säkert information av uppfödaren vilket foder valpen är van vid och hur mycket den ska ha. Det är bra att följa detta för att valpen ska må bra. När nu valpen har kommit hem till er och ni ska införa rutiner kring maten är det lämpligt att börja med mat 4 gånger om dagen, använder man ett ”torrfoder för valpar” och håller sig till den rekommenderade mängden, vet man att valpen får i sig allt som den behöver, då ska man inte ge den något tillskott av kalk mineraler eller vitaminer. Har ni fått en speciell matsedel av uppfödaren håller ni er till den. Så småningom minskar man till 3 gånger och slutligen efter sex månaders ålder till 2 gånger om dagen. Vid ett års ålder är det också lämpligt att gå över till foder för vuxna hundar. Mindre än 2 gånger om dagen ska dom inte ha. Det är mängden mat och motionen man får reglera. Det är bra att ge den vuxna hunden några riktigt hårda kex vid läggdags, det främjar en god munhygien och ett märgben då och då hjälper till att hålla tänderna rena.

Att försöka föda upp en hundvalp på övervägande hushållsrester är ett farligt vågspel och jag tar avstånd från detta. Hundvalpen har inte alls vårt behov av att se en varierande veckomatsedel. Skulle du av något skäl byta foder, gör det i så fall med viss försiktighet, alltså en successiv övergång från det gamla till det nya fodret. Det är inte bra att byta foder titt och tätt. Det kan göra valpens mage extra känslig. Godbitar mellan målen ges bara då valpen behöver en belöning och under förutsättning att den inte har problem med sin aptit.

Vissa hundar har god aptit. Det innebär att man bör stänga in allt som går att äta från kompost till att plocka av från bordet. Vill man inte ha en tiggande hund ger man den aldrig vid bordet.

Mina valpar får torrfoder väl uppblött i dubbelt så mycket vatten, minst 2 tim. Det finns risk för tarmomvridning om dom får i sig för mycket torrt foder. Jag använder Hill´s Science Plan Puppy, ett valpfoder som är rekommenderat av veterinärer. 

Ben ska undvikas, absolut lamm ben eftersom dom är så hårda och svåra att bryta ner liksom kycklingben. Vilda vargar äter inte ens benen! Märgben kan man ge hunden ibland, som den kan ligga och gnaga på. När det gäller tuggben är det bra att ha uppsikt så det inte sväljs en stor bit som sen ligger och sväller i magen. Många hundar blir lösa i magen, man får prova sig fram.

Godis vid träning

Vid träning är korv i lagom bitar oslagbart som godis. Torkad blodpudding i små bitar är också väldigt bra. Vanligt torrgodis ”levergodis” går också bra, men bryt godiset i mindre bitar. Nackdelen med torrgodiset är att det tar en liten stund av hundens uppmärksamhet medan hunden tuggar på godiset.  

 

Choklad ska absolut undvikas, det kan t.o.m. vara dödligt. 

Leksaker

Valpar älskar att bita och tugga på saker, därför är det viktigt att man redan från början lär den vad den får leka med. Valpen bör åtminstone ha ett par leksaker som kan bidra till att mattor och möbler får vara ifred. En benknota (rengnagd, ihålig benpipa) eller en tillknyten socka fylld med tidningspapper är lämpliga leksaker. En tennisboll kan användas, men var försiktig så att den inte tuggas sönder. Gummileksaker får man låta valpen leka med under sträng uppsikt en liten stund, sedan lägger man undan dom. Valpen får aldrig lämnas ensam med en gummileksak, den utgör en fara då valpen kan tugga i sig bitar av den. Det är av yttersta vikt att man har uppsikt över valpen så att den inte får i sig farliga föremål.

Råkar valpen få i sig något vasst, ha en burk sparris till hands det kan hjälpa tills man fått tag i veterinär.

Beröm.

För att tala om för valpen vad som är rätt och fel är det viktigt att tillrättavisningen sker i rätt ögonblick. Med andra ord när valpen skall till att göra fel. Lika viktigt att berömma när den gör rätt.

Beröm får läras in, ett bra sätt är att när man håller en godbit i handen och valpen sätter sig. När den tuggar i sig godiset säger Du bra. Efter några gånger räcker det med bara bra. Då Du säger bra tänker valpen på godiset! Men det är bra om det underhålls. Kom ihåg att godis är förstärkning som den ska ha ibland, själva berömmet är ditt bra och hur Du agerar.

Några enkla tips om det viktiga ledarskapet.

Du låter valpen vänta en liten stund efter att Du satt ner matskålen på golvet, den får inte äta förrän Du sagt ”varsågod”.

Så fort valpen lärt sig att sitta ska den göra det och på ditt kommando får den äta. Alla i familjen ska kunna göra detta utom dom minsta barnen förstås.

Att valpen ska sitta när den blir lite större innan den går ut genom ytterdörren och likadant när den kommer in är både praktiskt och en bra träning. Det är likadant i bilen.

Det är viktigt att hunden lär sig att stanna kvar.

Vanliga situationer som kan bli besvärliga när hunden blir lite äldre.

En valp kan livas upp för mycket i flera situationer, som följd får detta är att valpen får för stora förväntningar. Ex när man kommer hem och valpen varit ensam, Du hälsar och leker med valpen som den tycker är så roligt. När hunden tycker något är kul är inlärningen stor så efter ett tag förväntar sig hunden att det ska vara så varje gång du kommer hem. Det gör att valpen får svårt att koppla av för den bara väntar på dig och börjar bita på saker osv. Det hade kunnat undvikas om du istället sagt hej och på sin höjd klappat lite försiktigt och sagt nu är det bra och bara nonchalerat valpen.

Likadant är det när det kommer folk, här är det svårare för alla vill gulla med en valp. Så du får bestämma dig från början, vill du ha en hund som hoppar på alla som kommer då gör du ingenting för det fixar gästerna. Om du bestämt dig för motsatsen måste du vara bestämd mot alla som kommer och be dom göra likadant som du själv alltså inte dra upp förväntningarna.

Efter en stund när valpen är lugn så får andra givetvis leka och ha roligt med valpen. Träffar valpen många människor kom ihåg att det är Du som ska vara den bästa kompisen!

Förhållandet med andra hundar.

Valpen ska inte hälsa på alla hundar, bara ibland. Vill valpen fram till alla hundar den ser, är det du som bestämmer när den får hälsa. Om valpen alltid får hälsa på andra hundar, finns det risk för att valpen när den blir stor rusar fram till hundar och inte hör när du ropar.

För att valpen ska höra dig måste lusten att komma vara större än lusten att leka med hundar.

Då förstår man snart att det krävs en hel del av en själv för att bli hundens bästa kompis. Ett bra tips är att ha med en leksak med snöre i på minst 1,5 meter, det är inte meningen att det ska vara dragkamp utan du har snöret för att få liv i leksaken. Efterhand gömmer du den eller tappar så hunden får hämta. Det skapar förväntan och valpen vill hålla sig i närheten för att inte missa en lekstund med dig.

Lämna valpen ensam

Börja på ett tidigt stadium med att vänja valpen vid att vara ensam någon timme varje kväll medan ni ser på TV, i bilen korta stunder, eller hemma när ni går ut och handlar. Däremot kan du aldrig lämna en liten valp ensam flera timmar i sträck.

När valpen lämnas ensam första gången, bör valpen vara rastad och trött. Passa på när valpen går och lägger sig, gå ut så obemärkt som möjligt. Stunden ska naturligtvis vara kort i början. Om valpen är tyst, även om det bara är uppehåll i ropet efter Dig kan Du gå in.

Vuxna hundar ska helst inte vara ensamma mer än 4 timmar/dag. Hunden är ett utpräglat flockdjur som behöver vara med för att må bra.

Boktips.

Din hund och Din hund fortsätter av Gunvor af Klinteberg-Järverud och Sven Järverud.

Förstå din hund av Jan Fennell.

© Copyright 2002. All text, grafik och bilder på denna sida är copyrightskyddade och ägs av Stjärnlidens Kennel.