Om oss

Lite om oss

Vi heter Anders och Lena Lamkén och vi har en liten kennel i Åsa som ligger i Kungsbacka kommun och 4,5 mil söder om Göteborg. Vi föder upp Jack Russell Terrier i hemmiljö. Vår kennel är registrerad sedan 1985 i Svenska Kennelklubben (SKK). Vi följer helt SKK's avelspolicy. 

Vi har gått på Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning och deltagit i en förberedande anatomikurs för blivande utställningsdomare.

Vi tränar och tävlar regelbundet våra hundar i lydnad och agility. Vi ställer också ut våra hundar på nationella och internationella utställningar.

Vi är uppväxta med hundar och har haft flera olika raser. Vår kennelverksamhet började 1985 med uppfödning av Engelsk Cocker Spaniel, men vår kennel fick vila då vi övergick till hästavel i liten skala. En av våra hästuppfödningar kvalificerades till rikskvalitétstävlan i Flyinge och fick där mycket fina omdömen. Han tävlades sedan i svår hoppning. Vår första Jack Russell fick vi 1992 i samband med ett hästköp. Det var den lågbenta typen av Jack Russell och rasen var då inte en godkänd ras. Denna lilla lekfulla men tuffa tik fångade våra hjärtan totalt och sedan dess är det bara den här rasen som gäller för oss. Vi var ute mycket på hästtävlingar tillsammans med våra tre barn som var aktiva tävlingsryttare och vår Jack Russels fick alltid följa med

På hästtävlingarna fanns alltid många Jack Russells. Dom kunde variera mycket i utseendet, men man såg alltid att det var en Jack Russell och terriertemperamentet hade de alla, tuffa, lekfulla, självständiga, pigga och otroligt charmiga. Nästa Jack Russell som kom till oss var en hanhund som bara befäste vår kärlek till rasen ännu mer, kort därefter kom ytterligare en tik till oss.

1997 flyttade vår dotter utomlands för att tävla där. Då började vi lägga ner vår hästverksamhet och ägna all vår tid enbart åt våra hundar. Vi började bl.a. träna dom i lydnad och agility, vilket gick över förväntan. 

Sommaren 2001 blev rasen godkänd i FCI och därmed även i SKK. Rastandarden är den australiska som godkändes där 1991. I Australien har man avlat med noggrant nedtecknade stamtavlor sedan 1972.  2002 började man mönstra Jack Russell på flera orter i Sverige och registrera de hundar som motsvarade den australiska rasstandarden. Detta arbete var färdigt tre år senare.

                   "Ozzy" Bushwack´s Aussie Melbourne                                                                   "Amie" Stjärnlidens Aussie Angeldool

Vi kände att vi ville vara med om att bygga upp grunden för avel av den svenska Jack Russell Terriern. På hösten 2002 var det dags att öppna vår kennel igen, nu med uppfödning av Jack Russell Terrier. Vi började leta efter lämpliga avelshundar. I oktober 2002 köpte vi Ozzy, en hanvalp. Hans mamma var dräktig när hon importerades från Australien och valparna föddes här i Sverige. I april 2003 importerade vi själva en dräktig tik från Australien, som hette Mimi. Hon finns inte med oss längre, men vi har en dotter efter henne, Amie. Hon har blivit stommen i vår avel.

© Copyright 2002. All text, grafik och bilder på denna sida är copyrightskyddade och ägs av Stjärnlidens Kennel.